Belépés
suzymama.blog.xfree.hu
Aki szeretetet vet boldogságot arat!! Suzy Mama
1901.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fürdőszobai mérgeink nyomában
  2014-03-29 17:05:01, szombat
 
   
 
Selymes haj, hibátlan, feszes bőr, vagy szimplán csak tökéletes, baktériummentes tisztaság reményében kenjünk magunkra krémeink, dezodoraink, kozmetikumaink tömkelegét. Nem is sejtve hogy ennél nagyobb kárt bizony nehezen okozhatnánk saját magunknak - és utódainknak.

Az egészséges életmód első lépéseként először általában étkezési szokásaikat reformáljuk meg. Beállunk a termékek címkéjét nagyítóval böngészők sorába, elhagyjuk a cukrot, fehér lisztet, jobb esetben leszokunk káros szenvedélyeinkről, mint a cigaretta és az alkohol, vagy csak módjával fogyasztjuk őket, elkezdünk kistermelőktől, biotermékeket vásárolni. Azok azonban, akik fürdőszobájukat és a benne található kozmetikumokat, tisztálkodószereket nem kezdik el hasonlóan górcső alá vetni, azok valószínűleg nincsenek tisztában egy igen fontos ténnyel: bőrünkön keresztül kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül! Ez tehát azt jelenti, hogy ugyanazt a méreganyagot szájon keresztül fogyasztva feleannyira károsítjuk szervezetünket, mint ha ugyanazt a bőrünkre kennénk!

Kezdetekben tisztálkodó-szereinket a teljes jóhiszeműség jegyében vásároljuk és használjuk. Érdekes módon, míg például a dohánytermékek és az alkohol esetében tisztában vagyunk azok egészségünkre káros mivoltával, ezért döntésünket a tények és kockázati tényezők függvényében saját felelősségünkre hozhatjuk meg; addig samponjaink, testápolóink összetevőivel szemben sokáig fel sem merül bennünk a gyanú, hogy egyáltalán szükséges a vizsgálódás. Azonban amint elkezdtünk utánajárni a fürdőszobapolcainkon található termékek hatóanyagainak, hamar rádöbbenünk, hogy az ártatlannak tűnő kozmetikai termékekkel súlyosan veszélyes kemikáliákat juttatunk nap mint nap szervezetünkbe. Némelyek ,,csak" irritációt okoznak, a nem lebomló, szervezetbe beépülő mérgező vegyszerek azonban daganatot, rákot idézhetnek elő, felborítják a hormonháztartást, meddőséget okozhatnak és károsíthatják többek között a DNS-t is.

Egyes hozzáértők szerint napi fél doboz cigaretta kevésbé rákkeltő hatású, mint a nap mint nap bőrünkkel érintkező, például SLS-et is tartalmazó tusfürdő!

A vizsgálódások természetesen nemzetközi szinten sem ma kezdődtek. Rengeteg komponensről már bebizonyosodott, hogy erősen rákkeltő, ezek egy része be lett tiltva, azonban vannak olyanok, melyek használata azóta is engedélyezett. Az interneten számos, igen részletes lista és leírás található a kozmetikumokban található egészségünkre káros komponensekről, hatóanyag-keresők segítenek kiigazodni a veszélyes kemikáliák tengerében, ezért most csak a leggyakrabban előforduló, legveszélyesebbekre hívnám fel a figyelmet. (Az olvasáshoz érdemes kezünkbe fogni a fürdőszobapolcról tusfürdőnket és samponunkat.)

FONTOS: Amikor elkezdjük tisztálkodószereinket lecserélni, vigyázzunk, hogy ne vakítsanak el minket a ,,bio" és a ,,természetes" jelzők, mert sokszor bizony horribilis árakért kínálnak olyan terméket, amely köszönőviszonyban sincs az elvárt tisztasággal. Mindig győződjünk meg mi magunk az összetevők tisztaságáról, vagy bízzuk olyan emberre, aki jártas a témában.

SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM LAURYL SULFATE ÉS TÁRSAIK (SLS, SLES, ALS, ALES)

Az egyik legveszélyesebb összetevőcsoport, mellyel naponta többször érintkezik bőrünk. Felületkezelő anyag, mely fokozza a habzást, ezért előszeretettel használják többek között samponokban, tusfürdőkben, habfürdőkben, sminklemosókban, arctisztítókban, fogkrémekben (több ezer kozmetikai termékben megtalálható), de mosóporokban, ipari zsíroldókban, autósamponokban, padlótisztítókban is alkalmazzák rendkívül erős zsíroldó hatása miatt. Bőrön, szemen keresztül gyorsan felszívódik, elraktározódik és hosszútávú károsodásokat okoz. A legtöbb tisztálkodószerünkben az első három alkotóelem közt megtaláljuk, ami azt jelenti, hogy az egyik legnagyobb koncentrációban van jelen.

AZ SLS, SLES, ALS ÉS ALES HATÁSAI AZ EMBERI SZERVEZETRE:

károsítja a központi idegrendszert
szemkárosodást és erős bőrirritációt okoz, szürkehályogot okozhat; ha kisgyerekkortól folyamatosan ki vagyunk téve e kemikáliáknak, akkor a gyermek szeme előfordul, hogy nem fejlődik megfelelően
a rák kialakulásának esélyét megtöbbszörözi
sejtváltozásokat okozhat, mutációt
fejlődési rendellenességeket okozhat
elősegíti a depresszió kialakulását.
ALUMÍNIUMSZÁRMAZÉKOK ÉS TÁRSAIK

Az egyik legsúlyosabban mérgező vegyületcsoport. Főleg izzadásgátlókban, dezodorokban használják verejtékcsökkentő tulajdonsága miatt, de előfordul borotválkozás utáni krémekben, babaápolási készítményekben és arckrémekben is. Egyenesen a véráramba jut, és nem, vagy csak nagyon nehezen ürül ki a szervezetből. Dezodorokban megakadályozza a természetes méregtelenítést, ezáltal a bennrekedő mérgek remek táptalajjá válnak bármilyen rák kialakulásának.
A címkéken értelemszerűen ,,Aluminium" előtaggal szerepelnek, mint például az Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly és Aluminium Chlorohydrate, de az alumíniumipar mellékterméke a fogkrémekben található Sodium Fluoride és Sodium Monofluorophosphate is.

A mellrák és az alumíniumot tartalmazó dezodorok közti összefüggés régi vitatéma, az mindenesetre elgondolkodtató tény, hogy azzal egyidejűen, hogy a férfiak körében is ugrásszerűen megnőtt az izzadásgátlót használók száma, a mellrákban szenvedő férfiak száma az összes mellrákos megbetegedések 25%-ára nőtt.

SZINTETIKUS ILLATANYAGOK

A legjobban ,,rejtőzködő" mérgek. Nem bőrön, hanem szagláson keresztül hatnak. ,,Parfüm" vagy ,,fragrance"-ként is szerepelhetnek a csomagoláson, és ez legalább három-négy-ezer összetevőt takarhat. Vannak köztük ártalmatlanok is, ám vannak, melyek összefüggésbe hozhatóak olyan betegségekkel, mint az epilepszia, migrén, autizmus, Alzheimer-kór, Parkinson-kór és a migrén.

KŐOLAJSZÁRMAZÉKOK

Szinte hihetetlen, de igaz: mivel a tiszta növényi olajok túl drágák, a kozmetikaipar a kőolajhulladékot, az az a pakurát veti alá igen erős vegyszeres tisztítási folyamatnak, majd adja hozzá kozmetikumainkhoz. A sűrű, ragacsos, mérgező komponens lényegében mindenben megtalálható: hajápoló készítményekben, naptejekben és fényvédő krémekben, testápolókban (gyógyszertáriakban is!), dezodorokban, babakrémekben és különböző olajokban is (babaolaj is).

Fedőnevei: mineral oil, ásványi olaj, petrolatum, paraffinum liquidum, paraffin/mineral wax, cera microcristallina, ozokerit, petrol wax, ceresin, vazelin.

Amit okoz: a kőolaj eltömíti pólusainkat, meggátolja a bőr lélegzését, méregtelenítését, elősegíti a pattanásos bőr kialakulását, száraz, megvastagodott szaruréteg alakul ki tőle és támogatja az olyan bőrbetegségek kialakulását, mint a napjainkban egyre elterjedtebb ekcéma, sömör, szeborrea, és társaik.

A felsorolt, rendkívül veszélyes kemikáliák azonban csak egy része a kozmetikumokban található mérgeknek. Igyekezzünk kerülni mindenféle szintetikus illatanyaggal ellátott termékeket, a tartós hajfestéket, acetont, körömlakkokat, próbáljunk meg informálódni a választott termék gyártójáról és a cég mentalitásáról (győződjünk meg róla például, hogy nem folytatnak állatkísérleteket). Törekedjünk rá, hogy mesterséges illatanyagmentes, 100%-os tisztaságú, természetes alapanyagú szépségápoló termékeket használjunk, hajfestésre például kiváló alternatíva a henna.

Bár első olvasásra rémisztőnek tűnhet a sok kritérium, az internet nyújtotta előnyök szerencsére a kezünkre játszanak. Független elemzők, hatóanyag-keresők kövezik a tökéletesen tiszta kozmetikumokhoz vezető utunkat, mellyel megspórolhatjuk magunknak a pepecselős keresgélést a végeláthatatlan összetevőtengerben.

A valódi biotermékek ára is csak elsőre riasztó. Általánosságban elmondható, hogy a ,,tiszta" termékekből sokkal kevesebb szükséges, ezért ugyanaz a mennyiség hosszabb távra elegendő, legyen szó bár tusfürdőről, samponról, hajbalzsamról. Figyeljünk rá, hogy nem feltétlen mindig a borsosabb áru termék a tisztább!

Aki a boltban kapható élelmiszerek összetételével, minőségével már eddig is többé-kevésbé tisztában volt, annak nem most vált világossá: mindenféle konspirációs teória felállítása nélkül nyugodtan mondhatjuk ki: egyedül a mi felelősségünk saját, és ami még fontosabb, gyermekeink egészsége, ez pedig magában foglalja nem csak az élelmiszerek, de a kozmetikumok és a tisztálkodószerek gondos, alapos, felelősségteljes kiválasztását is. A lelkes keresgélés a tökéletesen tiszta készítmények után pedig mindig meghozza gyümölcsét: bőrünk és egészségünk meghálálja a méregmentes életet.

Forrás: A Napi Elemózsia magazin harmadik, 2013. májusi számából
KÖZZÉTETTE - TUDNODKELL
 
 
0 komment , kategória:  Tudnod Kell  
Címkék: izzadásgátlókban, sejtváltozásokat, illatanyagmentes, méregtelenítését, összetevőcsoport, kőolajhulladékot, microcristallina, felelősségteljes, hormonháztartást, kozmetikumokhoz, készítményekben, arctisztítókban, sminklemosókban, végeláthatatlan, megspórolhatjuk, kozmetikumokban, kisgyerekkortól, bebizonyosodott, felelősségünkre, koncentrációban, autósamponokban, vegyületcsoport, általánosságban, fürdőszobájukat, baktériummentes, legveszélyesebb, elgondolkodtató, méregtelenítést, szemkárosodást, szürkehályogot, összetételével, mentalitásáról, megbetegedések, szerepelhetnek, szervezetünkbe, szervezetünket, egészséges életmód, termékek címkéjét, benne található, igen fontos, veszélyes anyagok, tápcsatornán keresztül, méreganyagot szájon, bőrünkre kennénk, teljes jóhiszeműség, alkohol esetében, ártatlannak tűnő, vizsgálódások természetesen, interneten számos, kozmetikumokban található, veszélyes kemikáliák, leggyakrabban előforduló, SODIUM LAURETH SULFATE, SODIUM LAURYL SULFATE ÉS TÁRSAIK, ALES HATÁSAI AZ EMBERI SZERVEZETRE, ALUMÍNIUMSZÁRMAZÉKOK ÉS TÁRSAIK, Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Gly, Aluminium Chlorohydrate, Sodium Fluoride, Sodium Monofluorophosphate, SZINTETIKUS ILLATANYAGOK, Napi Elemózsia,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szent György nap  Emlék  Facebookon kaptam  Az embernek a társa: hiányzik.  Mosolyogtál már ma?  Ébredj  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gárdonyi Géza - Április végén  Gábor Dénes gondolata  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  A világnak égető szüksége van ...  Lábad nyomát megőrzi a föld.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  S a dalok tanulsága  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  György napra  Paul David Tripp Április 23  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  A világnak égető szüksége van ...  Viharban csak az a fa marad ál...  Emlék  A Föld napja  Ma  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  próbáljuk ki az őszinteséget  Paul David Tripp Április 26  Tehetségtelen gyerek nincs.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép Ernő - Virágzó akácfák  Búzaszentelés  Facebookon kaptam  Föld napja április 22  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 25  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Palóc Grand Canyon  A föld szépségéért  Facebookon kaptam  Próbálkozni kell ahhoz,  Ma a legtöbb civilizált ember ...  Facebookon kaptam  Környezetvédelem  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Beney Zsuzsa - Balatoni elégia  Facebookon kaptam  A lelki élet nem arról szól, ....  A Föld napja  Facebookon kaptam  Emberként automatikusan értéke...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Ébredj  Facebookon kaptam  Két ember becsülete  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Beney Zsuzsa - Tavasz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmagaddal nem lehetsz elégede...  Becsüld meg azt amid van,...  Miért nem menti meg Jézus...  Jó éjszakát  Palóc Grand Canyon  Miért nem menti meg Jézus...  Minden gyerek jó.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Mester kezének érintése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pocsai Piroska - NE SIESS!  A végzet az  Becsüld meg azt amid van,...  A lelki élet nem arról szól, ....  Palóc Grand Canyon  A Föld napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 23  Mosolyogtál már ma?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egészséges életmód, termékek címkéjét, benne található, igen fontos, veszélyes anyagok, tápcsatornán keresztül, méreganyagot szájon, bőrünkre kennénk, teljes jóhiszeműség, alkohol esetében, ártatlannak tűnő, vizsgálódások természetesen, interneten számos, kozmetikumokban található, veszélyes kemikáliák, leggyakrabban előforduló, olvasáshoz érdemes, fürdőszobapolcról tusfürdőnket, elvárt tisztasággal, összetevők tisztaságáról, egyik legveszélyesebb, első három, egyik legnagyobb, központi idegrendszert, gyermek szeme, depresszió kialakulását, egyik legsúlyosabban, természetes méregtelenítést, bennrekedő mérgek, címkéken értelemszerűen, alumíniumipar mellékterméke, fogkrémekben található, alumíniumot tartalmazó, mindenesetre elgondolkodtató, férfiak körében, izzadásgátlót használók, mellrákban szenvedő, összes mellrákos, legjobban &#8222, tiszta növényi, pakurát veti, kőolaj eltömíti, olyan bőrbetegségek, napjainkban egyre, tartós hajfestéket, választott termék, internet nyújtotta, kezünkre játszanak, tökéletesen tiszta, pepecselős keresgélést, valódi biotermékek, mennyiség hosszabb, boltban kapható, tisztálkodószerek gondos, lelkes keresgélés, méregmentes életet, izzadásgátlókban, sejtváltozásokat, illatanyagmentes, méregtelenítését, összetevőcsoport, kőolajhulladékot, microcristallina, felelősségteljes, hormonháztartást, kozmetikumokhoz, készítményekben, arctisztítókban, sminklemosókban, végeláthatatlan, megspórolhatjuk, kozmetikumokban, kisgyerekkortól, bebizonyosodott, felelősségünkre, koncentrációban, autósamponokban, vegyületcsoport, általánosságban, fürdőszobájukat, baktériummentes, legveszélyesebb, elgondolkodtató, méregtelenítést, szemkárosodást, szürkehályogot, összetételével, mentalitásáról, megbetegedések, szerepelhetnek, szervezetünkbe, szervezetünket, komponensekről, kistermelőktől, elraktározódik, megakadályozza, kialakulásának, legsúlyosabban, megvastagodott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 5 db bejegyzés
e év: 42 db bejegyzés
Összes: 8747 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2329
  • e Hét: 10974
  • e Hónap: 17346
  • e Év: 68137
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.